Jste zde

MCP73831 nabíjí lithiové akumulátory. Snadno a bezpečně

Levně a jednoduše: MCP73831 od společnosti Microchip je „all-in-one“ řešení pro nabíjení jednoho článku typu Li-ion / Li-Po.
Články typu Li-Ion a Li-Polymer se pro mnohé aplikace stávají volbou číslo jedna. Přesvědčují vysokou energetickou hustotou, nízkou hmotností, nízkým samovybíjením a ve většině případů i výhodně plochým tvarem (Li-Po). Jejich cena bude, vzhledem k dosahovaným vlastnostem, rovněž atraktivní a tak jedinou „překážkou“ zpravidla zůstane řešení nabíjení, nebo přesněji celkového řízení těchto článků.
 
Základní principy již byly naznačeny v článku Vyzkoušejte nejoblíbenější typ baterií. Pro dosažení maximální životnosti článků bude dále výhodné pomalé úvodní nabíjení v případě hluboce vybitého akumulátoru (Preconditioning), důležité je i správné ukončení cyklu a opětovné spuštění nabíjení po dosažení určitého stupně vybití.
 
Je jasné, že zkonstruovat takový obvod z diskrétních součástek by sice šlo, ale bylo by to nepraktické, rozměrné a docela drahé. Proto jsou na trhu různé kontroléry nabíjení. V mnoha případech zůstává ideálním právě ono „jednočipové“ řešení, což je i případ obvodu MCP73831 - plně integrovaný lineární kontrolér nabíjení. Pokud využíváte pouze jeden Li-ion / Li-Po článek a stačí Vám maximální nabíjecí proud do 500 mA, pak MCP73831 splní všechny Vaše požadavky na kvalitní a bezpečné řešení nabíjení. MCP73831 má integrován výstupní tranzistor (FET), sledování proudu a ochranu proti zpětnému vybití.

Nabíjecí proud se dá velmi jednoduše nastavit pomocí jediného rezistoru, se kterým jsou spojeny i další parametry, jako velikost počátečního nabíjecího proudu (Preconditioning) a ukončení nabíjení. MCP73831 rovněž obsahuje teplotní regulaci, která v případě zvýšené teploty čipu, např. kvůli zvýšené okolní teplotě, sníží výstupní proud.
 
MCP7383x je dostupný ve čtyřech verzích s pevně nastaveným max. nabíjecím napětím. U distributora, společnosti SOS electronic, najdete „nejbezpečnější“ verzi s nabíjecím napětím 4,20 V - MCP73831T-2ATI/OT. Z katalogového listu (str. 25) se dále dočteme, že je to verze „AT“, která opětovně spouští nabíjení při napětí 94 % Vreg (tj. při cca 3,95 V), v pouzdře SOT23-5. Napájecí napětí může být v rozmezí 3,75 - 6 V, přičemž z hlediska tepelného namáhání čipu bude výhodnější napájecí napětí blízké max. výstupnímu napětí (4,20 V).

Obvod lze bez problémů napájet standardním napětím 5 V, ovšem v případech zvýšeného rizika přehřívání (práce při vyšších okolních teplotách, hustě osazená DPS, ...) pomůže i obyčejná křemíková dioda v sérii, která sníží napájecí napětí o 0,6 - 0,7 V a převezme tím část tepelné ztráty na sebe. O stavu nabíjení nás informuje pin „Charge Status Output“, na který lze připojit indikační LED nebo host mikrokontrolér.

V případě zájmu o jakýkoliv čip Microchip kontaktujte distributora na adrese info@soselectronic.cz.
 
 

Základní vlastnosti a výhody:

 
  • plně integrovaný lineární kontrolér nabíjení článků Li-ion / Li-Po
  • integrovaný výkonový tranzistor
  • nastavitelný nabíjecí proud 15 - 500 mA
  • k dispozici více verzí
  • nízká vlastní spotřeba
  • automatické vypnutí a opětovné nabíjení
  • teplotní regulace
  • průmyslový rozsah pracovních teplot -40 až +85 °C
  • miniaturní pouzdro SOT-23-5
 
 

Download a odkazy:

 
 
Hodnocení článku: 

Kontaktujte svého distributora

* Hvězdičkou (*) označené údaje jsou povinné.

CAPTCHA
Toto je ochrana před spamem.