Jste zde

Novinky Atmel pro internet věcí v roce 2015

Přelom roku zastihl čerstvého třicátníka v plné síle, kterou světu ihned demonstroval na veletrhu CES v Las Vegas. Kudy se mají nové trendy ubírat a jaká „železa“ jim nasadíme tentokrát?
Překvapuje vás, že se vše nové od Atmelu tak trochu točí právě okolo IoT? A nemělo by snad? Pokud se probereme přehlednými výsledky desetiletí inovací za rok 2014 (Rewind: Must-know news, releases and more from 2014), zjistíme, že k nudné šedi zde máme pořádně daleko. Čipy jsou vrženy...
 

 

Dotkněte se IoT jinak. Již 24. února

 
A začneme pěkně od toho, co půjde vidět a na co si můžeme i sáhnout – nové platformy QTouch® Surface pro kapacitní, dotyková UI (na HW.cz čtěte též Navrhujeme systémy s bohatým uživatelským rozhraním. Na doma i do provozu). Své kořeny tlačítková technologie s on-chip PTC (Peripheral Touch Controller) nepopírá, svou spotřebou pod 4 µA (probuzení na dotyk, standby) však může otevřít nová pole působnosti. To by také měla být i jeho hlavní přednost.
 
 
QTouch Surface si má vystačit jen se zlomkem prostředků MCU, přesněji do 10 % výkonu CPU, a chce tak být implementováno prakticky s nulovými náklady, protože jeden mikrokontrolér obslouží jak aplikaci tak též její dotykové rozhraní. Zmíněnou platformu, včetně QTouch Surface library firmware, SW nástrojů a plug-and-play HW kitů si Atmel chystá na německý Embedded World, konkrétně 24. února 2015.
 
Jednoduše jen použijeme jakýkoli ARM Cortex-M0+ od Atmelu, např. známé SAM D20 / SAM D21 (Ze souboje MCU versus MPU vychází vítězně Atmel. Nabídne obojí). A pokud jde o samotný prostor, lze uvažovat velikost 2,7" s odstupem hrana – hrana 2 mm nebo 5,5" se 14 mm. Skenuje se až do 100 Hz.
 

 

Wi-Fi, Bluetooth a další malí, neviditelní

 
Tady toho pro internet věcí a tzv. SmartConnect chystají v Atmelu více. Začínáme plně integrovaným, kombinovaným SoC WILC3000 – Wireless Link Controller, který navzdory svým rozměrům pouzdra typu WLCSP (Wafer Level Chip Scale Package) 4,1 x 4,1 mm přinese podporu hned dvěma technologiím, 802.11n a Bluetooth. Řešení pro Wi-Fi dále např. nabídne rozhraní jako jsou UART, SPI, I2C a SDIO společně s propojeným „cloud-ready“ software.
 
 
Výrobce v této souvislosti rovněž představil Network Controller WINC3400 s embedded Flash. Oba produkty pamatují na výkonový zesilovač, LNA, switch nebo též blok řízení napájení. Trend, kdy se od vývojářů v této oblasti již nežádají detailní znalosti z oboru vf techniky, bude k radosti mnohých pokračovat i nadále.
 
Obvody WILC3000 v pouzdrech typu QFN a WLCSP nabízí Atmel již nyní. Na plně certifikovaný modul si pak budeme muset počkat až do dubna 2015. Čtvrtý měsíc letošního roku pak výrobce zmiňuje též v případě WINC3400 SiP a jeho modulu.
 
Další lednovou novinkou Atmelu, určenou pro internet věcí, se konečně stává Bluetooth Smart link controller BTLC1000 v pouzdrech WLCSP o rozměrech tentokrát jen 2,1 x 2,1 mm. Od stávajících řešení na trhu se chce vymezit výraznějším snížením spotřeby v dynamickém režimu, zatímco v módu standby prvkem neproteče více než 1 µA (Atmel unveils an ultra-low power Bluetooth Smart solution for the IoT). Obvyklé vzorky výrobce slibuje již na letošní březen.
 
 

WLCSP sluší i ARMům

 
Není to jen pro pořádek, několik novinek pro IoT jsme v těchto dnech zaznamenali též mezi MCU. Předně to bude aktuální rozšíření rodiny mikrokontrolérů ARM Cortex M4 SAM G o dvojici SAM G54 a SAM G55 – viz obr. Rozměry se v případě zájmu podařilo srazit až na 2,84 x 2,84 mm.
 
 
Z dalších pak ještě zmiňme čtveřici nových řad MCU ARM Cortex-M7, SAM E70, SAM S70, SAM V70 a SAM V71, vyhrazených, nejen pro své výkony, automobilovému průmyslu, internetu věcí nebo průmyslovým systémům obecně (Atmel launches new series of Atmel | SMART ARM Cortex-M7 based MCUs). Pro vybrané odběratele jsou vzorky obvodů SAM E70, SAM S70, SAM V70 a SAM V71 k dispozici již nyní. Obvyklá nabídka vzorků SAM E70 a S70 společně s dostupností ATSAMV71-XULT Xplained kitu se pak plánuje již na příští měsíc. Dostupnost obvodů SAM G pro náš trh zjišťujeme.
 
 

Co vše se ještě nechá připojit. A kam

 
CES 2015 je za námi. Pokud by měli v Atmelu vybrat šestici „top“ trendů letošního ročníku, byla by to nepochybně chytrá domácnost, propojená auta, robotika, nositelná elektronika, 3D tiskárna a také virtuální realita (The top 6 trends from CES 2015).
 
Všechny jsou mimochodem v ženském rodě a zde také míří třeba Panasonic se svým všemi mastmi „mazaným“ zrcadlem zlé královny v provedení Smart, které si nejprve provede analýzu pleti, aby pak třeba mohlo nabídnout náhled nových stylů v líčení (The 30 “smartest” things we saw at CES 2015, viz také obr.). Říše za zrcadlem se stává propojenou.
 
 
Nejinak tomu ale bude i před ním - co vše se ještě nestačilo připojit (25 things that you didn’t know were online)? Jen pozor na dostatečné zabezpečení. Internet věcí bez ověřování identity již není zase tak „smart“ a z nás by se rychle mohl stát třeba takový „ID-IoT“...
 
 
Připraveno s využitím materiálů dostupných na www.atmel.com
 

 

Hodnocení článku: 

Komentáře

Mozna zajimave soucastky, ale jinak jednani reznickeho psa. Mluvim tim o vzorcich. Bez nich se seriozni vyvoj neobejde. A to nejsem domaci majstr, ale mam vyvojarskou firmu. Atmel se tvari, ze Vam vzorky poskytne, necha Vas vyplnit nekolikastrankovy blabol, jejich stranky pri to dvakrat spadnou a nakonec Vam po pul dni cekani vzorky zamitne bez jedineho slova vysvetleni. Tak to ne. Proste jsou tu seriozneji dodavatele, kteri si zakaznika vazi, kor kdyz spotrebuje nekolik tisic jejich produktu rocne. Takze do temnych koncin s Atmelem

 

JH